Huisdieren
Foto's maken terwijl je met je hond in het bos gaat wandelen is meestal geen probleem – als hij tenminste af en toen eens wil blijven staan.
Binnenhuis is het vaak heel wat lastiger. Honden en katten zijn vaak het meest fotogeniek als ze ergens lekker liggen te dutten. Maar de meeste huisdieren zoeken daarvoor een warm en donker hoekje in huis op, en weten een felle flits niet zo te appreciëren. Flitslicht flatteert hen ook zelden. De flitser werpt lelijke schaduwen, en laat hun ogen te fel oplichten en hun vacht te hard blinken. Wil je dus een mooi portret van je favoriete huisdier, maak dan een gezellig hoekje dichtbij een raam, zodat ze mooi in het licht baden. Kies een raam zonder al te fel binnenvallend zonlicht, want dat maakt het alleen maar moeilijker.
Uitzoomen
Bij dieren kun je de mafste beelden maken als je helemaal uitzoomt – dus de groothoekstand van de lens gebruikt – en dan erg kort op hun snuit gaat zitten. De macrostand van je camera (meestal te herkennen aan het bloempictogram) is ook een leuke optie. Minoes krijgt plots een kanjer van een neus, waar ergens op de achtergrond nog wat pootjes aan bengelen.
Door het groot diafragma is alleen het kopje van de kat scherp. Wil je het allemaal wat ernstiger, dan geldt zowat hetzelfde als voor een portret van mensen. Gebruik een groot diafragma, zodat de achtergrond onscherp wordt. Eventueel kun je ook de scènepreset voor portretten gebruiken.
De gevoeligheid zul je – afhankelijk van de lichtomstandigheden – moeten instellen op ISO 200 of 400. De witbalans stel je voor binnenopnamen best in op automatisch. Wanneer je vlakbij een raam fotografeert, kan de instelling voor zonlicht, bewolkt, of schaduw eventueel ook prima resultaten opleveren.
Actie
Wil je foto's van de beestjes in volle actie, dan wordt het ingewikkelder. Als je hun beweging wilt bevriezen, zul je een korte sluitertijd nodig hebben. Als je de camera in de scènepreset voor sport zet, zal hij automatisch voor de kortst mogelijke sluitertijd kiezen. Dit kan echter alleen maar als er voldoende licht voorradig is.
Maar je kunt ook de artistieke toer opgaan en met iets langere sluitertijden experimenteren. Stel daarvoor je camera in op de sluitertijdvoorkeur en kies een sluitertijd van 1/4de of zelfs 1/2de seconde. Hierbij is het van essentieel belang dat je mooi de beweging van het dier volgt met je camera op het moment dat je afdrukt. Blijf de ontspanknop ingedrukt houden en de beweging exact volgen tot je zeker bent dat de opname gemaakt is. De foto zal dan een mooie illusie van beweging weergeven. Dit lukt zelden van bij de eerste poging en wellicht is er wel enige oefening vereist, maar als het lukt, zul je best tevreden zijn over het resultaat.
Checklist huisdieren
* Gevoeligheid: ISO 200 of 400
* Opnamestand: portret of diafragmavoorkeur
* Diafragma: zo groot mogelijk, voor weinig scherptediepte
* Voor actiefoto's: preset Sport
Tip
Laat je huisdier in het binnenvallende licht aan een raam liggen.